Posted on Category:Informatie

Oranje naar de halve finales Euro2017

De Oranjeleeuwinnen zijn doorgedrongen tot in de halve finales van het EK2017 voor vrouwen. Nederland heeft tot nu toe alle wedstrijden dit toernooi winnend weten af te sluiten. In de kwartfinale werd het vooraf sterk ingeschatte Zweden overtuigend verslagen met 2-0. Zweden is een vaste klant in de kwartfinales. In de laatste 12 edities lukte het de Zweden door te dringen tot de kwartfinale, wat een record is.

In het tot aan de nok toe gevuld stadion De Vijverberg was de sfeer vanouds gezellig en enthousiast te noemen. Na een wat tam begin van beide elftallen, was er in de 32e minuut een overtreding op een speelster van Oranje. De scheidsrechter gaf een vrije trap aan Nederland. Er was enige discussie over de beslissing voor een vrije trap voor Nederland. In de herhaling was duidelijk te zien dat de overtreding net binnen het strafschopgebied werd ingezet, wat zou betekenen dat het eigenlijk een strafschop had moeten zijn voor Oranje. De scheidsrechter besloot echter een vrije trap te geven op de rand van het 16 meter gebied. De in sublieme vorm stekende Oranjespeelster Lieke Martens maakte het allemaal niets uit en krulde de bal hard en laag om de muur heen in de verre hoek van het doel van Zweden en de bal viel in het net. De voorsprong tegen de Zweden was een feit. Nu was de wedstrijd opengebroken en moest Zweden uit haar schulp kruipen en achterin steeds meer ruimte vrijgeven. Het bleef 1-0 bij het rustsignaal.

In de tweede helft kreeg Lieke Martens de bal op eigen helft in de voeten en met een prachtige crosspass in de diepte richting Van de Sanden werd de counter ingezet. In het centrum rende Oranjespits Miedema richting doel en na een voorzet op maat van Van de Sanden tikte ze de bal in het doel. Bij deze 2-0 stand werd het voor de Zweden erg moeilijk om hoop te houden op een plaats in de halve finales van dit toernooi. Zweden kreeg nog wel wat kansen vlak voor tijd, maar Nederland hield de nul achterin en gaat naar de laatste 4 van dit toernooi.

De halve finale met Oranje wordt op 3 augustus in Enschede gespeeld tegen Engeland.